Przystawka

JAJA FASZEROWANE SARDYNKAMI







  • 6 ugotowanych jaj
  • mała puszka sardynek
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka majonezu
  •  łyżeczka drobno posiekanej cebuli
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki curry
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Jaja obrać pokroić na pół, wyjąć żółtko i zgnieść widelcem. Dodać odsączone sardynki, majonez, sól, pieprz, curry, cebulę, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Napełnić masą połówki jaj.




KRUCHE BABECZKI Z PIECZARKAMI



Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl gęstej śmietany
  • szczypta soli
Nadzienie: 
  • 30 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Do mąki dodać masło, żółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować , wyrwać krążki i wylepiać foremki. Upiec na jasny złoty kolor. 

Pieczarki oczyścić i poszatkować. Cebulę posiekać. Rozgrzać tłuszcz i wrzucić pieczarki i cebulę. Dodać trochę wody i dusić 20 min. Oprószyć mąką i zagotować. Odstawić z ognia, dodać śmietanę, jajko. Doprawić solą i pieprzem. Ogrzewać nie gotując aż się zagęści. Na końcu dodać natkę pietruszki. 

Dla urozmaicenia do farszu można dodać trochę szynki, sera albo inne składniki.  Można podawać do barszczu lub jako samodzielną przystawkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz