Zapiekanki

ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA 

Jeżeli ktoś lubi jeść ostre rzeczy to polecam tą zapiekankę. Ja jadłam ją u znajomego na imprezie i wszystkim smakowało. Poza tym jest mało roboty :) 




  • 300 g startego sera
  • 2 paczki nachos
  • 2 puszki pomidorów
  • 500 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 l. bulionu
  • chili w proszku

Posiekać cebulę, paprykę i czosnek na drobne kawałki. Boczek pokroić na grubsze plasterki i przekroić na pół, a następnie oprószyć chili (nie za dużo bo nachos są ostre, chyba że naprawdę lubicie bardzo pikantnie jeść ;) ) Boczek podsmażyć na patelni, dodać cebulę, czosnek, paprykę i smażyć jakieś 3 min. razem. Dodać 2 puszki pomidorów. Doprawić solą i dusić 15 min. Można dodać odrobinę cukru (ja dodaję pół łyżki). Naczynie żaroodporne wyłożyć nachos, na to dać farsz. Następnie układamy kolejną warstwę nachos i posypujemy serem. Podlać bulionem. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec 40 min.  Przed podaniem odczekać jakieś 10 min żeby zapiekanka się zsiadła ;)
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz