Zupy

ZUPA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI









  • 3500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 czerwone papryki
  • 150 g pieczarek
  • kostka rosołowa
  • szczypta majeranku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • może być śmietana do zabielenia (ja wolę tą wersję)


Ziemniaki, obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Do gotującej się wody wrzucić kostkę rosołową i ziemniaki. Wsypać łyżeczkę soli. Cebulę i czosnek smażyć na rozgrzanym maśle, stale mieszając. Wrzucić do wody: podsmażoną cebulę z czosnkiem, pokrojoną w kostkę paprykę i kawałki pieczarek. Gotować. Na końcu doprawić, solą, pieprzem, majerankiem i pietruszką. Można zabielić śmietaną lub jogurtem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz