SZARLOTKA
Szarlotka ta posiada bardzo niewiele cukru w porównaniu do innych ciast a mino to nie traci na smaku. Cukier zawsze można zamienić na fruktozę albo słodzik. Dodatkowym atutem jest to, że ciasto nie wymaga wiele roboty.
- 3 szkl. mąki
- 4 jajka
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. cukru pudru (60g do ciasta i 40g do białek)
- 16 g cukru waniliowego
- 1 kg jabłek (starte albo pokrojone na ósemki)
Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić je na 2 części. Jedną część dać na blachę, drugą do lodówki. Jabłka ułożyć na ciasto. Ubić białka z 40g cukru a następnie wylać na jabłka. Można posypać cynamonem. Zetrzeć drugą część ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 1 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz