Ciasta i inne słodokości dla diabetyków

SZARLOTKA
 Szarlotka ta posiada bardzo niewiele cukru w porównaniu do innych ciast a mino to nie traci na smaku. Cukier zawsze można zamienić na fruktozę albo słodzik. Dodatkowym atutem jest to, że ciasto nie wymaga wiele roboty. 

 
  • 3 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru (60g do ciasta i 40g do białek)
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek (starte albo pokrojone na ósemki)


Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić je na 2 części. Jedną część dać na blachę, drugą do lodówki. Jabłka ułożyć na ciasto. Ubić białka z 40g cukru a następnie wylać na jabłka. Można posypać cynamonem. Zetrzeć drugą część ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 1 godz. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz