PIWNY KURCZAK NA BUTELCE
Kurczaka pieczonego w ten sposób ma cudownie chrupiącą skórkę. Mięso jest
bardzo soczyste i delikatne. Fajnie wygląda i nie ma przy nim zbyt dużo
pracy. Polewanie piwem sprawia, że mięso jest nawilżane w trakcie
pieczenia, ale nie czuć go w smaku. Poza tym
wersja ta jest bardzo dietetyczna, bo cały tłuszcz spłynie po butelce do
naczynia, którego kurczak nawet nie dotyka. Myślę, że kurczak upieczony w ten sposób jest świetną
propozycją na obiad :)
- ok 1,5 kg kurczaka
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka vegety
- jasne piwo
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka lub innej przyprawy wg upodobań
Dzień wcześniej kurczaka myjemy, suszymy i wycinamy szyjkę. Wszystkie
przyprawy i olej łączymy w miseczce. Kurczaka układamy w dużym naczyniu i nacieramy marynatą z każdej strony. Wstawiamy do
lodówki na co najmniej 12 godzin (idealnie byłoby na 24 godziny).
Na drugi dzień moczymy butelkę piwa w wodzie z płynem do naczyń, aby
odeszły wszystkie naklejki, a następnie dokładnie opłukać butelkę pod
bieżącą wodą. Kurczaka nakładamy na butelkę piwa ( wcześniej odlewamy
pół butelki do szklanki) i ustawiamy w brytfance (można nalać trochę wody by wytopiony tłuszcz się nie palił).
Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni. Tak przyrządzonego kurczaka wkładamy do
piekarnika i pieczemy termoobiegiem tyle godzin ile waży kurczak. Co
jakiś czas polewamy kurczaka pozostawionym piwem.
ŻEBERKA PIECZONE PO DIABELSKU
Jeżeli ktoś lubi żeberka w w dodatku na ostro to polecam. Jeżeli wolicie łagodniejszą wersję proponuję nie dodawać ostrych papryczek. Samo mięso rozpływa się w ustach :) Dodatkowym atutem jest to że samo przygotowanie mięsa zajmuje góra 10 min, później wkładasz do piekarnika i gotowe :))
- 1/2 kg żeberek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 świeże ostre papryczki
- sól, pieprz
Żeberka umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz i podziel na porcje. Cebulę i czosnek obierz. Papryczki, cebulę i czosnek posiekaj w kosteczkę, dopraw papryką w proszku, dodaj olej. Żeberka oprósz solą i pieprzem z każdej strony. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym albo w rękawie do pieczenia, na wierzch daj marynatę z cebulki i papryki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 15 min przed końcem rozedrzyj folię albo zdejmij przykrywkę z naczynia żaroodpornego. Od czasu do czasu polewaj wytworzonym sosem. Piecz ok 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz