Mięsa

PIWNY KURCZAK NA BUTELCE

Kurczaka pieczonego w ten sposób ma cudownie chrupiącą skórkę. Mięso jest bardzo soczyste i delikatne. Fajnie wygląda i nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Polewanie piwem sprawia, że mięso jest nawilżane w trakcie pieczenia, ale nie czuć go w smaku. Poza tym wersja ta jest bardzo dietetyczna, bo cały tłuszcz spłynie po butelce do naczynia, którego kurczak nawet nie dotyka. Myślę, że kurczak upieczony w ten sposób jest świetną propozycją na obiad :)


  • ok 1,5 kg kurczaka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka vegety
  • jasne piwo
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka lub innej przyprawy wg upodobań

Dzień wcześniej kurczaka myjemy, suszymy i wycinamy szyjkę. Wszystkie przyprawy i olej łączymy w miseczce. Kurczaka układamy w dużym naczyniu i nacieramy marynatą z każdej strony. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (idealnie byłoby na 24 godziny).

Na drugi dzień moczymy butelkę piwa w wodzie z płynem do naczyń, aby odeszły wszystkie naklejki, a następnie dokładnie opłukać butelkę pod bieżącą wodą. Kurczaka nakładamy na butelkę piwa ( wcześniej odlewamy pół butelki do szklanki) i ustawiamy w brytfance (można nalać trochę wody by wytopiony tłuszcz się nie palił).

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tak przyrządzonego kurczaka wkładamy do piekarnika i pieczemy  termoobiegiem tyle godzin ile waży kurczak. Co jakiś czas polewamy kurczaka pozostawionym piwem.






ŻEBERKA PIECZONE PO DIABELSKU  

Jeżeli ktoś lubi żeberka w w dodatku na ostro to polecam. Jeżeli wolicie łagodniejszą wersję proponuję nie dodawać ostrych papryczek. Samo mięso rozpływa się w ustach :) Dodatkowym atutem jest to że samo przygotowanie mięsa zajmuje góra 10 min, później wkładasz do piekarnika i gotowe :))



  • 1/2 kg żeberek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 świeże ostre papryczki 
  • sól, pieprz

Żeberka  umyj pod bieżącą wodą, dokładnie osusz i podziel na porcje. Cebulę i czosnek obierz. Papryczki, cebulę i czosnek posiekaj w kosteczkę, dopraw papryką w proszku, dodaj olej. Żeberka oprósz solą i pieprzem z każdej strony. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym albo w rękawie do pieczenia, na wierzch daj marynatę z cebulki i papryki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 15 min przed końcem rozedrzyj folię albo zdejmij przykrywkę z naczynia żaroodpornego. Od czasu do czasu polewaj wytworzonym sosem. Piecz ok 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz