WIEJSKI OMLET
- 2 ugotowane ziemniaki
- kawałek kiełbasy
- pomidor
- szczypiorek
- kawałek sera
- 1 jajko
- trochę śmietany
- sól, pieprz
Ziemniaki podsmażyć na patelni na maśle, dodać kiełbasę. Jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zalać ziemniaki i kiełbasę. Dodać pomidor, szczypiorek, ser. Nie mieszać. Przykryć pokrywką i smażyć aż jajko się zetnie.
PLACKI PO WĘGIERSKU
- kawałek mięsa
- 2 duże cebule (ja mam 4 małe)
- 2 papryki (obieram z skórki, lepiej się ją trawi i jest lżejsza dla żołądka)
- 2 ząbki czosnku
- olej
- śmietana
- zasmażka jasna
- sól, pieprz, papryka w proszku ( ja dałam chili bo lubię ostrzejsze)
Podsmażamy ząbki czosnku na oleju. Jak się zrumienią wyjmujemy je a dodajemy mięso i smażymy.
Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę. Smażymy
Jak wszystko się zrumieni, podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy odrobię śmietany i zasmażki. Chwilę dusimy.
- 2 cebule
- 1 jajko
- trochę mąki
- kilka pieczarek
- sól, pieprz
Warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać resztę składników, przeprawić i usmażyć na oleju. Polać sosem. Można posypać odrobiną sera i posypać natką pietruszki. Smacznego
NALEŚNIKI Z NIESPODZIANKĄ
- 2 ugotowane ziemniaki
- kawałek kiełbasy
- pomidor
- szczypiorek
- kawałek sera
- 1 jajko
- trochę śmietany
- sól, pieprz
Ziemniaki podsmażyć na patelni na maśle, dodać kiełbasę. Jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zalać ziemniaki i kiełbasę. Dodać pomidor, szczypiorek, ser. Nie mieszać. Przykryć pokrywką i smażyć aż jajko się zetnie.
PLACKI PO WĘGIERSKU
Składniki na sos:
- kawałek mięsa
- 2 duże cebule (ja mam 4 małe)
- 2 papryki (obieram z skórki, lepiej się ją trawi i jest lżejsza dla żołądka)
- 2 ząbki czosnku
- olej
- śmietana
- zasmażka jasna
- sól, pieprz, papryka w proszku ( ja dałam chili bo lubię ostrzejsze)
Podsmażamy ząbki czosnku na oleju. Jak się zrumienią wyjmujemy je a dodajemy mięso i smażymy.
Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę. Smażymy
Jak wszystko się zrumieni, podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy odrobię śmietany i zasmażki. Chwilę dusimy.
Składniki na placki :
- ziemniaki- 2 cebule
- 1 jajko
- trochę mąki
- kilka pieczarek
- sól, pieprz
Warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać resztę składników, przeprawić i usmażyć na oleju. Polać sosem. Można posypać odrobiną sera i posypać natką pietruszki. Smacznego
NALEŚNIKI Z NIESPODZIANKĄ
Naleśniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 szkl mleka
- 1 szkl wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 70 dag pieczarek
- 8 ugotowanych na twardo jajek
- 1 duża cebula
- pół pęczka natki pietruszki i koperku
- 2 łyżki stołowe kaszy manny
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju
Na rozgrzanym maśle i oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje woda. Studzimy. Obrane jajka i wystudzone pieczarki z cebulą mielimy. Do masy dodajemy 2 łyżki kaszy manny oraz drobno pokrojoną natkę i koperek. Starannie mieszamy.
Do mleka wbijamy jajka, dodajemy mąkę, wodę, sól. Wszystko razem miksujemy aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na rozgrzanej patelni.Przekładamy farszem rolujemy. Przed podaniem naleśniki na maśle i podajemy.
Naleśniki takie można zrobić też na inny sposób. Do farszu można dodać inne składniki np. paprykę albo pomidora. Możemy również wyłożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu posypać serem lub zalać sosem beszamelowym i zapiec.
NALEŚNIKI Z NIESPODZIANKĄ
Ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szkl mąki
- 1/4 szk mleka
- 1 szkl wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 3 szkl świeżych lub mrożonych owoców (np. maliny, truskawki, poziomki)
- 1 opakowanie twarożku homogenizowanego
- 1 szkl śmietany kremówki
- 1/2 szkl cukru pudru
Truskawki pokroić i zasypać połową cukru. Śmietanę ubić na krem z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Usmażyć naleśniki a następnie smarować twarożkiem, nałożyć owoce i bitą śmietanę i zwinąć. Wierzch można udekorować śmietana i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz