Naleśniki i podobne ;)

   WIEJSKI  OMLET


- 2 ugotowane ziemniaki 
- kawałek kiełbasy 
- pomidor 
- szczypiorek 
- kawałek sera 
- 1 jajko 
- trochę śmietany 
- sól, pieprz 

Ziemniaki podsmażyć na patelni na maśle, dodać kiełbasę. Jajko roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Zalać ziemniaki i kiełbasę. Dodać pomidor, szczypiorek, ser. Nie mieszać. Przykryć pokrywką i smażyć aż jajko się zetnie.





PLACKI PO WĘGIERSKU


Składniki na sos

- kawałek mięsa
- 2 duże cebule (ja mam 4 małe)
- 2 papryki (obieram z skórki, lepiej się ją trawi i jest lżejsza dla żołądka) 
- 2 ząbki czosnku
- olej
- śmietana
- zasmażka jasna 
- sól, pieprz, papryka w proszku ( ja dałam chili bo lubię ostrzejsze)

Podsmażamy ząbki czosnku na oleju. Jak się zrumienią wyjmujemy je a dodajemy mięso i smażymy. 

Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i paprykę. Smażymy 
Jak wszystko się zrumieni, podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy odrobię śmietany i zasmażki. Chwilę dusimy.


Składniki na placki :
- ziemniaki
- 2 cebule
- 1 jajko
- trochę mąki
- kilka pieczarek
- sól, pieprz

Warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać resztę składników, przeprawić i usmażyć na oleju. Polać sosem. Można posypać odrobiną sera i posypać natką pietruszki. Smacznego










NALEŚNIKI Z NIESPODZIANKĄ





Naleśniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 2 szkl mleka
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Farsz:
  •  70 dag pieczarek
  • 8 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 duża cebula
  •  pół pęczka natki pietruszki i koperku
  • 2 łyżki stołowe kaszy manny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju

Na rozgrzanym maśle i oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje woda. Studzimy. Obrane jajka i wystudzone pieczarki z cebulą mielimy. Do masy dodajemy 2 łyżki kaszy manny oraz drobno pokrojoną natkę i koperek. Starannie mieszamy.

Do mleka wbijamy jajka, dodajemy mąkę, wodę, sól. Wszystko razem miksujemy aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na rozgrzanej patelni.Przekładamy farszem rolujemy. Przed podaniem naleśniki na maśle i podajemy.

Naleśniki takie można zrobić też na inny sposób. Do farszu można dodać inne składniki np. paprykę albo pomidora. Możemy również wyłożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu posypać serem lub zalać sosem beszamelowym i zapiec.




NALEŚNIKI Z NIESPODZIANKĄ



Ciasto: 
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl mąki
  • 1/4 szk mleka
  • 1 szkl wody gazowanej 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Nadzienie: 
  • 3 szkl świeżych lub mrożonych owoców (np. maliny, truskawki, poziomki)
  • 1 opakowanie twarożku homogenizowanego
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • 1/2 szkl cukru pudru

Truskawki pokroić i zasypać połową cukru. Śmietanę ubić na krem z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Usmażyć naleśniki a następnie smarować twarożkiem, nałożyć owoce i bitą śmietanę i zwinąć. Wierzch można udekorować śmietana i owocami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz